NARAŢIUNI CONCURENTE: Marea Unire și Discursul Anticomunist, 6 noiembrie 2019, ora 19:00

NARAŢIUNI CONCURENTE
6 noiembrie 2019, ora: 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Manuel Mireanu – Marea Unire și Discursul Anticomunist
Andrei Timofte – Arhitectura Mobilă, Iași (2019)

Vă invităm la o prezentare publică cu participarea lui Manuel Mireanu, cercetător și politolog (Cluj) urmată de proiecția unei lucrări video a lui Andrei Timofte, artist (Iași)

Prezentarea de față propune două cercetări – una de ordin istorico-politic și alta de ordin vizual-artistic, aflate la o distanță de un secol și aparent distincte – Marea Unire produsă în 1918 și procesul agresiv de transformare urbană prin care trece orașul Iași în prezent. Împreună cu invitații noștri vom încerca să identificăm similitudini și paralele între amblele evenimente/fenomene și să identificăm mecanismele ce au stat / stau la baza lor.

Manuel MIREANU are un doctorat în științe politice de la Central European University Budapest, dupa absolvirea căruia a iesit din sferele academice pentru a se concentra pe cercetare autonoma. Ariile lui de interes sunt în special studiile critice de securitate, precum și criminalizarea categoriilor marginalizate în societate. Pe plan secundar, a cercetat și scris și teme de politică externă și relații internaționale. Momentan lucrează la un volum despre politica externă a României între anii 1918 și 1920.

Andrei TIMOFTE (n. 1988, București) este un artist care trăiește și lucrează ca designer freelance în Iași, România. Recent a terminat un doctorat în arte vizuale la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași, unde a desfășurat un proiect de cercetare artistică intitulat „Fabrica socială a dorinței: Muncă și memorie culturală în industriile creative după anii ’90”. Începând cu 2010, este membru activ al grupului artistic SATellite, împreună cu Delia Bulgaru și Alex Tărnăuceanu. În 2017 a participat împreună cu scriitorul Ovid Pop la programul de rezidențe Artist-în-Rezidență Q21 organizat de MuseumsQuartier (Viena, Austria), cu o bursă susținută de tranzit.ro. Practica sa personală combină vise, experiențe personale „marcante” și fantezii futuriste în vederea traducerii realității într-o reprezentare vizuală hibridă, negociată prin acceptare empatică. Prin aportul unor medii diverse, este interesat de suprapunerea dintre producția culturală și politici ale spațiului local pentru a influența sfera publică urbană sau spații rurale, ce sunt vizitate și revizitate pe perioade mai lungi. Este preocupat de metode prin care design-ul și branding-ul cultural afectează viața zilnică și pot fi utilizate ca practici constructive către emanciparea umană.

Acest eveniment este parte a proiectului NARAŢIUNI CONCURENTE organizat de 1+1 în colaborare cu tranzit.ro/ Iași, Asociația Oberliht din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Adițional, evenimentul este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s%d bloggers like this: