– scroll down for English –

RO / CHIOȘC AIR – prezentare de artist cu Eva Holts [UA]
Joi, 15 iunie 2023, ora 20:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

În prezentarea sa Eva Holts va vorbi despre practica ei artistică și direcțiile principale de lucru. Cu această ocazie vom afla despre școala MYPH – un spațiu de artă important pentru fotografi emergenți și experimentați și despre cum educația și colaborarea cu alți artiști au contribuit la formarea ei și i-au influențat înțelegerea rolului pe care o are fotografia în dezvoltarea artei. De asemenea, ea ne va povesti despre seria ei de colaje foto pe care le-a realizat cu referință la războiul purtat la scară largă de Rusia în Ucraina.

Continue Reading »

– читайте ниже на русском –

RO / Proiectul Coridor– întâlnire creativă
„Sfârșitul epocii târzii de fier” – prezentarea cărții de Konstantin Doroșenko
Sâmbătă, 27 mai 2023, ora 15:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Vă invităm pe 27 mai, la ora 15.00, la prezentarea cărții publicistului, criticului și curatorului de artă contemporană ucraineană Konstantin Doroșenko „Sfârșitul epocii târzii de fier”. Războiul în desfășurare și opoziția Ucrainei față de agresiunea militară rusă trezesc un mare interes pentru cultura și societatea ucraineană. Din 1995 Konstantin Doroșenko scrie despre aceste problemele și, în primul rând, despre arta contemporană a Ucrainei. Cartea este o colecție a textelor sale din anii 1990 până în prezent.

Continue Reading »

– читайте ниже на русском –

RO / The Ongoing War(s)
Efectul Domino [Domino Effect] | Elwira Niewiera [PL] & Piotr Rosołowski [PL] | 2014 | Polonia, Germania | 76’ | Rusă, Georgiană | EN sub
Sâmbătă, 20 mai 2023, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Abhazia e țară nerecunoscută în Caucazul rus, însă patriotismul ei este adânc. Acostat pe țărmul Mării Negre, Sukhumi obișnuia pe timpuri să fie o evadare însorită pentru sovieticii norocoși, dar hotelurile lui litorale au ajuns nimic mai mult decât niște ruine post-comuniste. Pentru optimistul ministru al sportului, Rafael, promisiunea unor timpuri mai bune rămâne în proximitate la orizont. El își pune speranța în turneul internațional de domino pe care îl organizează și care va pune, în sfârșit, iubita lui patrie pe harta lumii, dispus să treacă cu vederea că iubita lui soție, după atâția ani continuă să fi o străină în ochii dragilor lui compatrioți. O cântăreață aspirantă de operă rusă, Natașa a renunțat la casa ei din Rusia și custodia fiicei sale pentru a risca în numele dragostei, o nouă viață în Abhazia. Dar când continuă să nu fie binevenită de către localnicii și dificultățile încep să împiedice evenimentul „sportiv” al lui Rafael, viitorul lor strălucit și chiar mândria națională încep să se spulbere. Cu note surprinzătoare de satiră și comentarii socio-politice, Efectul Domino dezvăluie conflictul izbitor al speranțelor iluzorii pentru dragoste și țară într-un într-un loc profund lipsit de viitor. 

Continue Reading »

– scroll down for English –

RO / #SCA2023 / Spații Culturale Alternative
Alternative alternative – o prezentare de Jorg Scheller [CH]
Vineri, 12 mai 2023, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

În societățile occidentale postmoderne „cultura alternativă” a fost asociată, în mod obișnuit, cu grupuri și mișcări emancipatoare, nonconformiste. Astăzi, situația este oarecum diferită. De la „fapte alternative” la „alt-right” american la partidul populist de dreapta „Alternativa pentru Germania” – termenul „alternativă” a fost însușit și este din ce în ce mai folosit în scopuri reacționare, revanșiste în războaiele (alternative?) culturale. În acest context, prelegerea discută ce înseamnă „alternativă” în contexte internaționale mai largi și cum ar putea arăta alternativele la noile „alternative”. Poate fi „alternativa” însușită din nou și, dacă da, cum? Sau termenul a devenit contaminat? Cine are autoritatea interpretativă și există oare astfel de autoritate?

Continue Reading »

RO / Tradiție și Modernitate  – un atelier de artă pentru copii
6 mai 2023, 11:00
Atelier de Artă
(Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

„Platforma Artă”, Chișinău și Centrul de informare și juridic „Accolada” în cadrul Platformei CULTURA desfășoară o serie de evenimente comune menite să susțină creativitatea tinerei generații. Sarcina lor este de a păstra și transfera tradițiile acumulate de educație artistică academică și dezvoltarea potențialului creativ, folosind practicile moderne în artă. Proiectul „Tradiții și Modernitate” a început în toamna anului 2022. În cadrul proiectului „Tradiții și modernitate”, a fost planificată desfășurarea unei serii de cursuri de master pe ambele maluri ale Nistrului în instituțiile de învățământ care fac parte din sistemul de învățământ artistic primar academic. Scopul proiectului este de a face schimb de experiență, de a promova atât practicile tradiționale de artă academică, cât și arta contemporană. În toamna anului 2022, pe ambele maluri ale Nistrului au fost susținute cursuri de master în plein air de către Antonina Kolobneva și Olesya Ivanova, profesori ai Colegiului Superior de Artă Bender Postoikina, o prelegere a lui Ramin Mazur despre rolul fotografiei în artele plastice și despre cum să folosim mijloacele expresive ale limbajului fotografiei pentru a spune despre ceea ce ne înconjoară. În aprilie 2023, artistă și profesoara Tatiana Fedorova a susținut un masterclass „O geantă ca manifest”, al cărei scop a fost să se familiarizeze cu tehnica picturii pe țesătură cu vopsele acrilice și să vorbească despre ceea ce îi entuziasmează pe copii prin expresii artistice: grija. pentru natură și mediu, grija pentru propriul oraș natal, manifest politic sau social.

Continue Reading »

– scroll down for English –

RO

Repair Café – repararea lucrurilor împreună
Sâmbătă, 13 Mai 2023, ora 11:00-14:00
Atelierul de artă (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

La un Repair Café totul ce se face se referă la repararea lucrurilor împreună. Aici facem un pas înapoi de la consumerismul nostru zilnic și readucem la viață dispozitivele și obiectele care s-au defectat. La Repair Cafe găsești instrumente pentru a repara practic orice obiect defect pe care îl poți aduce cu tine: dispozitive electrice de bucătărie sau casnice, căști, jucării și nu numai. De asemenea, aici găsești voluntari experți, cu abilități de a repara.

Continue Reading »

– читайте ниже на русском –

RO / The Ongoing War(s) – program de film documentar
Orașul Gloriei (Town of Glory), 2019
Sâmbătă, 6 mai 2023, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Programul de filme The Ongoing War(s) își propune să ofere un context mai larg războiului pornit de Rusia la scară largă pe 24 februarie 2022, examinând conflictul, de această dată, atât dintr-o perspectivă globală cât și reflectând asupra realităților locale. Începând cu filmul This Rain Will Never Stop (Această ploaie nu se va opri niciodată), care a lansat programul Lunii Ucrainei, într-o estetică alb-negru, fără legende, regizoarea Alina Gorlova unifică dincolo de frontiere geografice, zonele de conflict din Siria, Irak și Ucraina într-o puternică imagine poetică cât și o declarație politică, universalistă împotriva ideologiei războiului. În aceeași perspectivă, celelalte trei documentare vor explora obsesia Rusiei pentru militarizare, situația dezolantă a conflictelor înghețate, precum și motivația ocupanților ruși, care luptă împotriva ucrainenilor.
The Ongoing War(s) completează programul de film Ukraine Uncut, organizat în cadrul Lunii Ucrainei din Europa între 24 februarie și 25 martie 2023 la Casa Zemstvei.

Continue Reading »

– читайте ниже на русском –

RO / Pădurea Fermecată – un atelier de artă pentru copii
29 aprilie /  6, 13, 20, 27 mai / 3, 10, 17, 24 iunie / 1 iulie 2023, ora 15:00-16:30
Atelier de Artă (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

O serie de ateliere creative pentru copiii din Ucraina și Moldova.

Atelierul de creație „Pădurea Fermecată” invită copiii din Ucraina și Moldova la ateliere săptămânale. În timpul orelor, copiii se vor afla într-o atmosferă de aprobare și acceptare și își vor folosi potențialul creativ  pentru a crea obiecte și jucării: păpuși, panouri decorative, figuri ale animalelor și plante magice. Majoritatea lucrărilor vor fi realizate din materiale reciclate: resturi textile, fire de tricotat, cutii de carton și altele.
Ideea fiecărui copil este susținută și dezvoltată. Varietatea de idei și a formelor de expresie îi învață pe copii că este posibil să fie diferiți și să se simtă încrezători în același timp, având grijă de scânteia creativă din ei și din ceilalți. Unul din scopurile organizării atelierului „Pădurea magică” constă în crearea unui spațiu fără limite pentru autorealizarea și integrarea creativă pentrucopiii din Ucraina și Republica Moldova.

Continue Reading »

Seara memoriei Felis
Marți, 11 aprilie 2023, ora 18:30
Zpațiu
 (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

“A trecut un an de la moartea lui Felis, adolescenta trans care făcea parte din grupul de sprijin pentru persoanele transgen și din grupul de sprijin pentru adolescenți al Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Vă invităm pe 11 aprilie, ziua morții lui Felis, la o seară de comemorare în care să ne aducem aminte de ea și să împărtășim despre cum a trecut acest an pentru noi, ce am reușit să facem, ce am reușit să obținem, ce a rămas nefăcut și cum ne propunem să acționăm mai departe.

Continue Reading »

– читать ниже на русском –

RO

Corbul – ritual teatral de primăvară cu participarea publicului
Duminică, 9 aprilie 2023, ora 17:30
Zpațiu
(Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău) 

Pe data de 9 aprilie 2023, vă avea loc un eveniment cultural desfășurat în cadrul PLATFORMEI CULTURA realizat deTeatrul-Studio de improvizație „ZaO”  în colaborare cu Asociația «Oberliht» și Coaliția Sectorului Independent” cu participarea publicului din partea stângă a Nistrului. Studioul „ZaO”  își deschide cel de-al XVI-lea sezon, cu o premieră și un debut, și invită publicul larg să vizioneze o versiune îndrăzneață a genului ritual-dramatic, care s-a dezvoltat ca direcție în întreaga lume, de la începutul secolului XX. În plus, spectacolul se încadrează în mai multe formate teatrale moderne simultan. De exemplu, site specific: „Corbul” va zbura în diferite locații ale orașului, poate fi întâlnit în orice loc, absolut neașteptat. Și, bineînțeles, interactivitate – ca de obicei în Teatrul ZaO, publicul joacă alături de actori. În piesă vor participa șase spectatori, instruiți anterior într-un training gratuit. Toți cei care vin la spectacol pot juca în finală, dacă doresc.

Continue Reading »

Next Page »