Comunitate în Solitudine – program expozițional & ateliere deschise la Casa Zemstvei

Comunitate în Solitudine – program expozițional și ateliere deschise la Casa Zemstvei
Sâmbătă, 26 august 2023, ora 15:00-22:00
Joi-Sâmbătă / 31 august, 1, 2 și 7, 8, 9 septembrie 2023, ora 16:00-20:00
Zpațiu / Casa Zemstvei (str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

WASP Studios în parteneneriat cu Asociația Oberliht invită publicul din Chișinău să participe la o serie de evenimente, care se vor desfășura în tandem cu vernisajul expoziției „Comunitate în Solitudine”, ce va avea loc în data de 26 august 2023, începând cu ora 15:00, la Zpațiu / Casa Zemstvei.

Evenimentele se vor desfășura în prezența artiștilor și a lucrărilor formulate în jurul discursului ce sugerează dihotomia singurătate-comunitate și a micro-cosmosurilor sociale.
Accesul la expoziție și evenimentele conexe este gratuit. Acestea fac parte din proiectul „Trasee și Dialoguri Itinerante. Arta în comunitate”.

Program artistic

– Masă rotundă: 15:00-17:00
Dialog deschis de către echipa artistică pornind de la lucrările prezentate în cadrul vernisajului precum și principalele direcții abordate de subiectul solitudinii și a precarității sociale rezultate în urma situațiilor de criză și conflict.

– Atelier de fotografie coordonat de Matei Bejenaru: 17:30-19:30
Acesta se adresează atât artiștilor vizuali, cât și publicului interesat de fotografia de artă și particularitățile sale tehnice și conceptuale.

– Vernisajul expoziției „Comunitate în Solitudine”: 20:00
Expoziția „Comunitate în solitudine” are ca tematică principală solitudinea și noile forme de-a fi împreună. Artiștii participanți în cadrul expoziției surprind prin creațiile lor implicarea în diferite narațiuni sociale, realizează o analiză subiectivă a rolului comunităților artistice/non-artistice în politica de recuperare din criza „Covid 19”. Discursul face referire totodată și la problematica conflictelor socio-politice recente, care se petrec atât în proximitatea noastră, cât și la nivel global. Lucrările expuse evocă un timp și mediu specific, care ne-au marcat existența socială colectivă și individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă.

„Expoziția surprinde astfel cu elocvență faptul că a locui nu presupune luarea în posesie a unui spațiu oarecare, nu se reduce la o simplă adresă în buletin, ci mai degrabă se referă la un acasă ca loc al regăsirii, un acasă care pentru artist poate fi chiar atelierul său iar pentru performer sala de spectacol. Cele patru proiecte implicate livrează în acest sens o fenomenologie artistică, centrată pe investigația relației dintre „a fi” și „a locui”, dintre identitatea individului respectiv arhitectură, peisaj, spațiu (fizic și virtual) locuit de acesta.” (Raluca Oancea, Revista ARTA, iunie 2022)

Curatoriată de Andreea Căpitănescu (WASP Studios, București), expoziția “Comunitate în solitudine” reunește lucrări din medii diverse de expresie artistică, de la fotografie, video-art, sculptură, instalație, realizate de Matei Bejenaru (Iași), Valeria Barbas (Chișinău), Anna Bantiuc (Chișinău), Andrei Mateescu (București), Gabriela Mateescu (București), Liliana Mercioiu Popa (Timișoara), Ghenadie Popescu (Chișinău).

Programul expozițional va fi acompaniat de activități găzduite în atelierele de creație de la Casa Zemstvei: Atelierul de Artă, 3rd Space studio & Stalker Garden, CicloCultura, Atelierul de sunet.
____________________________________________________________