Ukraine Month in Europe / Maidanul Culturii – expoziție de artă vizuală / Майдан Культуры – выставка визуального искусства

RO

Maidanul Culturii – o expoziție de artă vizuală curatoriată de Tatiana Fiodorova [MD] și Vladimir Us [MD]
Coridor / Club (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

program
4 marie 2023, ora 17:00 – vernisaj
joi, 9, 16, 23 martie 2023, 16:00-19:00
sâmbătă, 4, 11, 18, 25 martie 2023, 16:00-19:00

Maidanul Culturii – expoziție de artă vizuală

În perioada 4 – 25 martie 2023, Casa Zemstvei, găzduiește expoziția de artă vizuală Maidanul Culturii. Complementare programului de film Ukraine Uncut, organizat în cadrul Lunii Ucrainei în Europa, lucrările prezentate fac trimitere la evenimentele cheie ce s-au perindat pe parcursul unei perioade de aproape 2 decenii ale istoriei sale recente (Revoluția Portocalie, EuroMaidan, anexarea Crimerii și războiul din Donbas, războiul pornit de Rusia la scară largă în februarie anul trecut), care, la rândul lor, au contribuit la formarea Ucrainei drept unui stat modern și suveran, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Având în calitate de reper transformările de ordin politic și tranziția economică din Ucraina, artiștii vin cu teme și subiecte ce fac trimitere la acele procese, cu un accent pe rolul culturii independente și educației într-un stat modern, subiectul revoltelor populare, soarta grupurilor etnice relocate, consecințele războiului desfășurat la scară largă în Ucraina și celui informațional, nevoia dezvoltării unui discurs anticolonial, și nu doar pe plan regional dar și european / internațional, posibile scenarii de viitor ș. a.

Materializate în tehnica fotografiei, artei video, performance-ului documentat cu mijloace video, lucrările incluse în expoziție produc o reflexie asupra situației actuale din jur și nu pot fi analizate separat de procesele politice locale și globale. Mai mult, manifestarea dată are intenția de a spune că arta contemporană, dincolo de un cadru instituționalizat (în lipsa căruia continuă să se dezvolte scena culturală independente din Ucraina), organizat ierarhic și controlat (specific unor regimuri autoritare) sau manipulat de mecanismele pieței, ar trebui înțeleasă și păstrată drept ultim tărâm al libertății de exprimare în contextul actual ucrainean și cel moldovenesc.

Compartimentată în câteva secțiuni curatoriate de Tatiana Fiodorova și Vladimir Us, expoziția cuprinde lucrări foto, expuse în holul Casei Zemstvei, sub forma unui „Coridor umanitar” și o serie de lucrări video și instalații multimedia, care sunt prezentate în Clubul Casei Zemstvei. Programul expozițional este completat de vizite ghidate cu participarea curatorilor și prezentări ale artiștilor invitați în cadrul programului de rezidențe CHIOȘC AIR, urmând ca lucrările realizate de aceștia să fie și ele integrate în expoziție, pe parcursul desfășurării sale.

„Scule ale rezistenței” de Aleksandr Kurmaz

Ieșire la mare

Expoziția de fotografie „Ieșire la mare” este dedicată Ucrainei și pune în evidență o serie de evenimente istorice, care au avut loc începând cu revoluția de pe Maidan. Toate evenimentele au legătură cu diferitele direcții de integrare pe care Ucraina le-a dezvoltat în ultimul deceniu, și care, drept urmare, au dus, ulterior, la conflicte și confruntări. Maidan, pierderea Crimeei, confruntarea armată din estul Ucrainei și războiul pe scară largă care a început în 2022 și continuă încă – toate aceste evenimente au afectat în mod dramatic nu numai soarta statului, ci și mentalitățile artiștilor, care, în calitate de martori, au putut urmări momentele de cotitură prin care trece țara lor.

Expoziția ne invită să privim, prin ochii artiștilor ucraineni, și să dăm sens trecutului și prezentului țării în contextul a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. Expoziția acordă o atenție deosebită mediului în sine – fotografiei. Prin intermediul diferitor tipuri ale fotografiei – documentară, conceptuală, postfotografică – artiștii reflectă asupra temelor rezistenței și protestului popular, războaielor informaționale, trecutului colonial imperial sovietic și consecințelor războiului pe scară largă din Ucraina.

Seria de fotografii conceptuale „Tools of Resistance (Scule ale rezistenței)” a lui Aleksandr Kurmaz relatează povestea protestului masiv de câteva luni din centrul Kievului din 2013-2014, care mai târziu va fi numit Euromaidan. În această serie foto tipologică nu vom vedea imagini documentare de la fața locului. Artistul ne invită să privim evenimentul într-un mod nou prin intermediul unui set de obiecte – „Scule de rezistență” pe care activiștii le-au folosit în confruntarea cu poliția în timpul demonstrațiilor și tulburărilor civile, cerând continuarea cursului spre integrarea europeană. Lucrarea lui Mykola Ridnyi, The Blind Spot, oferă o evaluare critică a acțiunilor și tacticilor războaielor informaționale care se desfășoară în mod activ atât în Ucraina, cât și în întreaga lume. Drept răspuns la agresiunea militară continuă a Rusiei, expoziția de fotografie „Ieșire la Mare” abordează trecutul colonial al Ucrainei, în special al peninsulei Crimeea. Proiectul „Everybody Wants to Live by the Sea (Toată lumea își dorește să locuiască lângă mare)” de Nikita Kadan îți propune să regândească trecutul colonial sovietic, istoria Crimeii și întrebarea: „Când și cui a aparținut peninsula?”. Proiectul dezvăluie destinul tragic al tătarilor din Crimeea, istoria regiunii, trecutul acesteia, atrăgând atenția asupra deportării tătarilor din Crimeea în 1944, întoarcerea băștinașilor în patria lor istorică după prăbușirea Uniunii Sovietice și încercarea zadarnică de a reconstrui noi comunități (așezări). Seria de fotografii documentare din cadrul expoziției realizate de Alena Grom oferă o privire asupra consecințelor catastrofale ale războiului: orașe și case distruse, școli și teritorii devastate. În centrul fotografiei documentare, pe fundalul clădirilor distruse, se află un om. Potrivit autoarei, eroii din fotografiile sale sunt cei care au reușit să scape și să supraviețuiască. 

În general, expoziția oferă o oportunitate de a privi evenimentele istorice din Ucraina din diferite perspective oferite de artiști pentru a înțelege mai bine contextul evenimentelor actuale și a prezenta concepte posibile pentru viitor, nu numai în regiunea noastră, ci și în lume.

Această secțiune din expoziție dă continuitate proiectului „Coridorul”, curatoriat de Tatiana Fiodorova, care a fost lansat în iunie 2022 împreună cu artiști din republicile, care făceau parte din URSS, și care au convenit să creeze împreună și simbolic un coridor „umanitar” pentru a se solidariza și, în dialog cu publicul, a se gândi la posibile scenarii de viitor. Ulterior, această inițiativă a fost susținută de artiști din alte țări.

Tatiana Fiodorova

We will R.E.P. you (2004)

Video-Salon

Clubul Video de la Casa Zemstvei găzduiește un program de proiecții de artă video și instalații multimedia, care, alături de lucrările foto din Coridor, extinde programul proiecțiilor de film documentar al Lunii Ucrainei în Europa

Născându-se în anii ’60 ai secolului trecut, arta video ajunge în spațiul nostru în anii ’90, odată cu creșterea accesului către noile tehnologii video, lărgind brusc posibilitățile de lucru ale artiștilor. Chiar dacă posibilitățile de montaj erau încă limitate, acest lucru nu i-a împiedicat să filmeze și să documenteze evenimentele din acea perioadă, unele din care se regăsesc și în actuala expoziție. Spre deosebire de arta filmului, arta video nu se conduce de convențiile unui film clasic, bazat pe jocul actoricesc, dialoguri sau un scenariu scris. Totodată, prezentarea artei video poate fi sub diferite forme – pot fi lucrări reproduse de pe DVD, sub formă de proiecții video sau instalații cu monitoare TV ș. a.

Pe un televizor vezi un film realizat de Yuriy Hrytsyna în 2015, care prezintă atmosfera și reacțiile de la sfârșitul Euromaidanului, când în lipsa unei forțe de ordine oficial recunoscute, un grup de activiști din Lviv s-au organizat ca să mențină ordinea publică în oraș prin intermediul unei stații radio. Pe un alt monitor sunt prezentate fotografii realizate de Andriy Rachinskiy în orașul Kharkov, surprins între două epoci – cea sovietică și noile timpuri capitaliste. Tot aici găsim și instalația Hannei Trofimova sub formă de fotografii peste care este proiectat un video cu referire la războiul pornit de Rusia la scară largă în Ucraina.

Un loc aparte îi revine selecției prezentate sub formă unui program de artă video cu o durată de 62 minute, cu lucrări prezentate consecutiv și repetitiv (în video-loop), formând astfel o narațiune aparte, ce împărtășește o perspectivă de aproape două decenii asupra transformărilor de ordin cultural, economic și politic prin care a trecut Ucraina. Realizate colectiv și individual, lucrările video documentează performance-uri cu participarea artiștilor ucraineni alături de situații sociale surprinse în spații private sau publice începând cu anul 2004, de la Revoluția Portocalie până în prezent. O serie de lucrări video realizate de membrii colectivului R. E. P. fac vizibile protestele populare din Kiev și modul în care se forma un discurs artistic ce rezona cu transformările de ordin politic din acel moment, pe când în lucrarea „Circulation” Oleksiy Radynski documentează ritmul rapid de transformare urbană al capitalei și, concomitent, situația economică precară în care a ajuns o bună parte din locuitorii Kievului – aduși în pragul sărăciei, oamenii sunt forțați să-și vândă, într-o piață improvizată, ultimele lucruri din casă, pentru a supraviețui. Video „Borș” a lui Volodymyr Kuznetsov face trimitere la un simbol identitar al ucrainenilor, care, în prezent, se dezasociază de trecutul lor sovietic, iar în lucrarea sa „Locuri Obișnuite” Mykola Ridnyi captează, cu ajutorul audio, conflictele existente între adepții pro-europeni și cei pro-ruși, cu potențial să izbucnească într-un conflict civil. 

Dacă lucrările timpurii prezintă situații cotidiene, cum e gătitul mâncării într-o bucătărie sau un muzician cântând într-o piață, având pe fundal un protest de masă, atunci lucrările mai noi prezintă situații serioase de conflict cu potențial enorm de escaladare. Cele mai recente lucrări documentează, deja, urmele bombardamentelor și distrugerile provocate de războiul pornit de Rusia, care continuă în prezent. Proiecția se încheie cu lucrarea „Zăngănit, ciocănit, dispută și gâlgâit” a duetului artistic Revkovskiy și Rachinskiy, care ne aduc în față un peisaj dezolant și fără viitor ce ne lasă fără cuvinte, la figurat și la propriu (protagoniștii din video comunică într-o limbă neînțeleasă pentru noi), amintindu-ne că într-un război nu există victorioși ci doar perdanți.
În Club se găsește și o mică bibliotecă cu texte și publicații, care poate fi consultată la fața locului.

Vladimir Us

participanți la expoziție: Alena Grom, Yuriy Hrytsyna, Nikita Kadan, KAR, Yehor Kucheruk, Sasha Kurmaz, Volodymyr Kuznetsov, Andriy Rachinskiy, Oleksiy Radynski, Daniil Revkovskiy, Mykola Ridnyi, R. E. P., Hanna Trofimova, Dmytro Zaiets

curatori: Tatiana Fidorova, Vladimir Us

Luna Ucrainei în Europa este organizată  de Asociația Oberliht în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM drept parte din Re-source! Ukraine, și este găzduită de Casa Zemstvei cu sprijinul Institutului Suedez și Trans Europe Halles. Programul de rezidențe pentru artiști CHIOȘC AIR și masa rotundă Cultura pe timp de criză beneficiază de suportul Fundației Erste, Fundației Culturale Europene și Fondului Noii Democrații.

Harkov, foto de Andriy Rachinskiy

РУ

«Майдан Культуры» – выставка, кураторами которой являются Татьяна Федорова [MD] и Владимир Ус [MD]
Коридор / Клуб (Дом Земств, ул. Ал. Щусева 103, Кишинёв

Програма
4 марта 2023, 17:00 – открытие
Четверг, 9, 16, 23 марта 2023, 16:00-19:00
Суббота, 4, 11, 18, 25 марта 2023, 16:00-19:00

Майдан Культуры – выставка визуального искусства

С 4 по 25 марта 2023 года в общественном пространстве в Доме Земства, будет проходить выставка визуального искусства “Майдан Культуры”. Дополняя кинопрограмму Ukraine Uncut, организованную в рамках Месяца Украины в Европе, представленные на выставке работы относятся к ключевым событиям, которые разворачивались на протяжении почти двух десятилетий новейшей истории Украины (Оранжевая революция, Евромайдан, аннексия Крыма, война на Донбассе и полномасштабная война, начатая Россией в феврале прошлого года). Данные события, в свою очередь, способствовали формированию Украины как современного суверенного государства, каким мы знаем её сегодня.

Художники, взяв за точку отсчета политические трансформации и экономические преобразования в Украине, обращаются к темам и сюжетам, связанными с этими процессами, с акцентом на роль независимой культуры и образования в современном государстве. Поднимают тему народных восстаний, судеб переселенных этнических групп, последствий широкомасштабной войны в Украине, информационной войны, а также необходимости развития антиколониального дискурса не только на региональном, но и на европейском/международном уровне, возможных сценариев будущего и тд.

В формате фотографии, видео арта, видео документаций перформанса, работы, включенные в экспозицию, отображают рефлексию на текущую ситуацию вокруг и не могут быть проанализированы отдельно от местных и глобальных политических процессов. Более того, данное мероприятие призвано показать, что современное искусство, в отсутствие институционализированных рамок (в случае независимой культурной сцены в Украине), иерархически организованное (характерно для авторитарных режимов) или манипулируемое рыночными механизмами, может быть понято и сохранено как последняя сфера свободы выражения в нынешнем украинском и молдавском контексте.

Экспозиция разделена на несколько разделов, кураторами которых являются Татьяна Федорова и Владимир Ус. Выставка включает фотоработы, выставленные в фойе Дома Земства в виде “Гуманитарного коридора” и  серию видео работ,  мультимедийных инсталляций, представленных в Клубе Дома Земства. Программу выставки дополняют экскурсии с участием кураторов и презентации художников, приглашенных по программе резиденции КИОШК AIR, работы которых также будут интегрированы в экспозицию во время ее работы.

Выход к морю

Фотовыставка “Выход к морю” посвящена Украине и освещает ряд исторических событий, произошедших с начала революции на Майдане. Все события связаны с развитием различных векторов интеграции, частью которых была Украина в течение последнего десятилетия, и, как следствие, приведших к разворачивающимся сегодня конфликтам и противостояниям.

Майдан, потеря Крыма, вооруженное противостояние на востоке Украины и полномасштабная война, начавшаяся в 2022 году, продолжающаяся до сих пор – все эти события кардинально повлияли не только на судьбу государства, но и на умозрения художников ставшими  прямыми свидетелями, непосредственными очевидцами переломных моментов страны.

Выставка предлагает глазами украинских художников увидеть и осмыслить прошлое и настоящее страны, в контексте происходящего сегодня в Украине. На выставке уделяется особое внимание к самому медиа – фотографии. Как через различные формы и виды фотографии  документальной, концептуальной, пост фотографии художники осмысливают тему народного сопротивления и протеста, информационных войн, имперского советского колониального прошлого и последствия широкомасштабной войны в Украине.

Концептуальная фото серия “Инструменты сопротивления” Александра Курмаза повествует о массовом многомесячном протесте в центре Киева  в 2013-2014 году, который впоследствии назовут Евромайданом. В этой типологической фото серии мы не увидим документальных съёмок с места событий. Художник предлагает нам взглянуть на событие по-новому через набор объектов – “инструментов сопротивления”, которые активисты использовали в противостоянии с полицией во время демонстраций и гражданских беспорядков, требуя продолжения курса на евроинтеграцию. Работа “Слепое пятно” Миколы Ридного, дает  критическую оценку действиям и тактике информационных войн, которые активно ведутся как в Украине, так и во всем мире. 

Как ответ на продолжающуюся военную агрессию со стороны России, фотовыставка “Выход к морю” затрагивает тему колониального прошлого Украины, в частности, Крымского полуострова. К переосмыслению колониального советского прошлого, к истории Крыма и к вопросу: “Когда и кому принадлежал полуостров” обращен проект “Все хотят жить у моря” художника Никиты Кадана. Проект раскрывает трагическую судьбу крымских татар, историю края, его прошлое, обращая внимание на депортацию  крымских татар  в 1944 году, возвращение коренных жителей на историческую родину после распада Советского Союза и тщетную попытку заново построить новые сообщества (поселения). Представленная на выставке серия документальной фотографии Алены Гром дает возможность увидеть документ войны, катастрофические последствия войны: разрушенные города и дома, школы, опустошенные территории. В центре документального снимка на фоне разрушенных строений – человек. По мнению автора, на её снимках герои – те, кому удалось спастись и выжить.

В целом, выставка дает возможность взглянуть на исторические события в Украине с разных перспектив, которые предлагают художники, чтобы лучше понять контекст, происходящих событий и  представлять возможные концепции будущего, не только в нашем регионе, но и в  мире.

Эта часть выставки продолжает проект «Коридор», курируемый Татьяной Федоровой, стартовавший в июне 2022 года. Проект Коридор организован совместно с художниками из бывших республик Советского Союза, которые создали символический «гуманитарный» коридор с целью  проявить солидарность, а также, совместно с посетителями подумать о возможных сценариях  ближайшего будущего.  В дальнейшем эта инициатива была поддержана художниками из других стран.

Федорова Татьяна

Видео-Салон

В Видео клубе проходит программа показа видео арта  и нескольких мультимедийных инсталляций, которые являются продолжением фотовыставки и кинопрограммы «Месяц Украины в Европе».

Зародившись в 60-х годах прошлого века, видеоарт пришел в нашу жизнь в 90-х годах. Доступ к новым видео технологиям неожиданно расширил возможности художникам для создания работ. Даже если возможности монтажа тогда были ограничены, это не мешало им снимать и документировать события того периода, некоторые из которых можно увидеть на этой выставке. В отличие от киноискусства, видеоарт не подчиняется условностям классического фильма, основанном на актерской игре, диалогах или написанном сценарии. В то же время, презентация видеоарта может принимать различные формы – это могут быть работы, воспроизведенные с DVD, в виде видеопроекций или инсталляций с телевизионными мониторами и т. д.

На экране телевизора  вы видите фильм, снятый Юрием Грицыным в 2015 году, показывающий атмосферу и реакцию в конце Евромайдана, когда в отсутствие официально признанной милиции группа активистов во Львове самоорганизовалась для поддержания общественного порядка в городе с помощью радиостанции. На другом экране – фотографии, сделанные Андреем Рачинским в городе Харькове, оказавшемся между двумя эпохами – советской и новым капиталистическим временем. Здесь же находится инсталляция Ханны Трофимовой в виде фотографий, на которые проецируется видео, посвященное полномасштабной войне России в Украине.

Особое место отводится подборке, представленной в виде 62-минутной программы видеоарта, в которой работы представлены последовательно и повторяются (в видео-петле), формируя, таким образом, особое повествование, разделяющее перспективу почти двух десятилетий культурных, экономических и политических трансформаций, через которые прошла Украина. Сделанные коллективно и индивидуально, эти видеоработы документируют перформансы с участием украинских художников, а также социальные ситуации, запечатленные в частных и общественных пространствах с 2004 года, от Оранжевой революции до наших дней. Серия видео работ членов коллектива R. E. P. делает видимыми народные протесты в Киеве и то, как формировался художественный дискурс, резонирующий с политическими трансформациями того времени. А  работа «Циркуляция» Алексея Радинского показывает документацию быстрого темпа трансформации столицы и, одновременно, шаткую экономическую ситуацию, в которой оказалась большая часть жителей Киева. Поставленные на грань бедности, люди вынуждены продавать последние вещи в из своих домов на импровизированном рынке, чтобы выжить. Видео Владимира Кузнецова «Борщ” отсылает к идентичности украинцев, которые сегодня отмежевываются от советского прошлого, а в своей работе «Обычные места» Николай Ридный фиксирует, с помощью аудио, конфликт между про европейскими и пророссийскими сторонниками, который может перерасти в гражданское противостояние.

Если ранние работы представляют повседневные ситуации, такие как приготовление еды на кухне или игра музыканта на площади, на фоне массовых протестов, то более поздние работы, отображают серьезные конфликтные ситуации с огромным потенциалом эскалации. Самые поздние работы документируют уже последствия бомбардировок и разрушений, вызванных войной с  Россией, которая продолжается сегодня. Завершает показ работа “Грохот, молот, препирательства и щекотка” художественного дуэта Даниила Ревковского и Андрея Рачинского, он ставит нас лицом к лицу с мрачным и безрадостным пейзажем, который лишает нас слов, в буквальном и переносном смысле (герои видео общаются на непонятном нам языке), напоминая нам, что на войне нет победителей, есть только проигравшие.

Клуб также располагает небольшой библиотекой текстов и публикаций, с которыми можно ознакомиться на месте.

Владимир Ус

участники выставки: Алена Гром, Юрий Грицына, Никита Кадан, КАР, Егор Кучерук, Саша Курмаз, Владимир Кузнецов, Андрей Рачинский, Алексей Радинский, Даниил Ревковский, Николай Ридный, Р. Е. П., Ганна Трофимова, Дмитрий Заец

кураторы: Татьяна Федорова, Владимир Ус

«Месяц Украины в Европе» организован Ассоциацией «Оберлихт» в партнерстве с Коалицией Независимого Культурного Сектора на площадке Дом Земств в рамках проекта Re-source! Ukraine, при поддержке Шведского Института и Trans Europe Halles. Программа художественных резиденций КИОШК AIR и круглый стол «Культура во время кризиса» поддержаны Фондом Erste, Европейским культурным фондом и Фондом новой демократии.